امروز نقش پر رنگ شبکه های اجتماعی بر هیچکس پوشیده نیست. با اینکه شبکه های مجازی عمر بسیار زیادی ندارند اما توانستند تقریبا تمامی ابعاد زندگی انسان را در بر بگیرند. تاثیر شبکه های مجازی در زندگی انسان ها نه تنها کم نخواهد شد بلکه روز به روز افزایش پیدا خواهد کرد.
طبق پژوهش ها بیش از هفتاد درصد مردم ایران از شبکه های اجتماعی به طور بسیار گسترده ای استفاده می کنند. در نتیجه زمانی که ما در شبکه های اجتماعی به تبلیغ می پردازیم می توانیم مطمئن باشیم که تبلیغ ما برای افراد بسیار زیادی به نمایش در می آید.
دنیای تبلیغات در شبکه های اجتماعی آنقدر گسترده و عظیم شده است که حتی بزرگ ترین کمپانی های داخل ایران مثل چرم نوین، دیجیکالا و … اقدام به تبلیغ در شبکه های اجتماعی کرده اند.
همه کارفرمایان می دانند کسب و کار بدون تبلیغ کسب و کاری مرده است. در نتیجه از زمانی که زندگی مدرن شکل گرفت تمامی کسب و کار ها به دنبال تبلیغ خدمات و شناخت کار خود به دیگران بوده اند. به تجربه ثابت شده است که هرچه برندی بیش تر تبلیغ شود فروش آن بیش تر خواهد شد چرا که در ذهن مشتریان ماندگار شده است.
بنابراین تبلیغات همواره وجود داشته و یکی از الزامات کسب وکار های کوچک و بزرگ است. اما چیزی که در حال تغییر است روش های اجرای تبلیغات است. روش های تبلیغاتی چاپی به عنوان روش های کارساز اما سنتی تبلیغات شناخته می شوند. اما روش های مدرن تر کارآمد تر و پربازده ترند. هم چنین از آن جایی که خیلی اشباع نشده اند هزینه کم تری را در بر می گیرند.
در مجموع می توان گفت تبلیغات در شبکه های اجتماعی یکی از این روش های مدرن و بسیار پر بازده است که کارفرمایان بیش تری باید به آن توجه نشان دهند.
اما چرا باید در شبکه های اجتماعی به تبلیغ بپردازیم؟
نفوذ بالای شبکه های اجتماعی
همان طور که قبلا نیز به آن اشاره کرده بودیم بیش از نیمی از مردم ایران از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. به طور میانگین هر فرد یک ساعت و نیم زمان خود را در فضای مجازی سپری می کند. به دلیل جذابیت و نفوذی که شبکه های مجازی در اذهان عمومی دارند در نتیجه می توان نتیجه گرفت شبکه های مجازی یکی از بهترین بستر ها و نوپاترین آن ها برای شناخته شدن است. هم چنین تبلیغات در شبکه های اجتماعی فرصت خوبی برای رقابت با سرسخت ترین رقبا است.
هزینه به صرفه تبلیغات:
تبلیغات در شبکه های مجازی نسبت به تبلیغات در فضای واقعی بسیار ارزان تر خواهد بود. بیش تر ادمین پیج های معروف از آنجایی که به صورت فردی کار می کنند هزینه زیادی را بابت تبلیغات نمی گیرند. این بدین معناست که تبلیغات در شبکه های مجازی نه تنها بسیار پر بازده است بلکه ارزان هم هست. تصور کنید می خواهیم بنری را روی بیلبورد های شهری نصب کنیم. برای این کار باید فایل طراحی شده را به چاپ برسانیم. هزینه چاپ بسیار زیاد بوده اما هزینه ها در همین جا به پایان نمی رسند. برای اینکه بتوانیم بنر ها را در سطح شهر به نمایش بگذاریم باید بیلبورد ها را اجاره کنیم. همین عامل، یعنی اجاره بیلبورد ها هزینه های بسیاری را روی دوش ما خواهد گذاشت.
اما شبکه های اجتماعی در کاهش هزینه های تبلیغات پا را از این هم فراتر گذاشته است. به این صورت که زمانی که ما تبلیغات را به صفحه های پر بازدید ارائه می دهیم از بینندگان می خواهیم صفحه ما را نیز دنبال کنند. این باعث می شود که دنبال کنندگان تازه و جدیدی را بیابیم و بدون صرف هیچ گونه هزینه اضافی ای خودمان در صفحه خودمان به معرفی خدمات خود بپردازیم.
برند سازی:
یکی از دلایل اصلی که سازمان ها و شرکت ها به تبلیغات در شبکه های مجازی می پردازند و برای آن سرمایه گذاری می کنند این است که آن ها به دنبال برند سازی کسب و کار آنلاین و یا آفلاین خود هستند. از آن جایی که تبلیغات در فضای مجازی باعث بیش تر شناخته شدن برند ها می شود در نتیجه برای بهبود برند سازی مناسبند. اما چرا برند سازی اینقدر مهم است؟ بسیاری از مدیران فروش اظهار داشته اند که مهم نیست برند ها چه محصول با کیفیتی را عرضه می کنند، مشتریان همواره به محصولات برندی اعتماد خواهند کرد که روی برند سازی خود کار کرده باشد. زمانی که برندی برای برند سازی خود سرمایه گذاری می کند، اعتماد مشتریان را به خود جلب کرده و این موضوع منجر به فروش بیش تر کسب وکار می شود. شبکه های مجازی نیز یکی از راه هایی است که می توان به وسیله آن ها روی برند سازی کسب و کار قدیمی و یا نوپای خود کار کرد.
اما در کدام شبکه های مجازی می توان تبلیغات موثری داشت؟
اینستاگرام:
اینستاگرام از محبوب ترین و بهترین شبکه های مجازی برای تبلیغات در کشور ایران است. محبوبیت این شبکه اجتماعی به قدری است که رشد و توسعه آن 400 برابر دیگر شبکه های اجتماعی برآورد شده است. پیش بینی می شود که سرمایه گذاری روی این پلتفرم می تواند بسیار تاثیر گذار و پر بازده باشد. هم چنین بسیاری از کسب و کار ها سرمایه گذاری بسیاری روی یادگیری نحوه تعامل با مشتری و چگونگی افزایش دنبال کنندگان خود می کنند.
خود اینستاگرام با توجه به امکاناتی که برای کارفرمایان و کسب و کار ها فراهم کرده است به نظر می رسد که یکی از اهدافش توسعه کسب و کار اینترنتی باشد. می توان مطمئن بود که هدف این شبکه اجتماعی تبلیغات و نمایش کسب و کار هایی است که شاید در دنیای واقعی نمی توانستند آن طور که باید و شاید توانایی های خود را به دیگران نشان دهند.
تلگرام:
پیام رسان محبوب تلگرام یکی دیگر از پلتفرم هایی است که به وسیله ساخت کانال می توان کسب درآمد کرده و محصولات خود را معرفی کرد. بهترین نوع تبلیغات در تلگرام معرفی شدن در کانال های دیگر است. بدین خاطر که تلگرام سیستم سرچ گسترده ای ندارد و در این زمینه همانند اینستاگرام عمل نکرده است. اما تلگرام فضایی برای ارتباط مستقیم با بیننده را فراهم می آورد. هم چنین به لطف قابلیت های اخیر این پیام رسان بینندگان می توانند کامنت گذاشته و یا حتی همانند کلاب هاوس در اتاق های گفت و گو حضور پیدا کنند.
واتس اپ:
پیام رسان واتس اپ که زیر مجموعه شرکت فیسبوک است در سال های اخیر حواشی بسیاری را به خود اختصاص داده است. یکی از این حواشی ها به خاطر حفظ نشدن اطلاعات شخصی کاربران رخ داد. پس از این واقعه بسیاری از این پلتفرم خارج شدند. اما ایرانیان هم چنان در واتس آپ حضور پررنگی دارند. با اینکه پیام رسان واتس آپ به اندازه تلگرام محبوبیت بالایی ندارد اما میتوان مطمئن بود که اگر در کانال ها به تبلیغ کسب و کار خود بپردازیم نتیجه تلاش هایمان بر خواهد گشت.
فیسبوک:
فیسبوک از زمانی که پدیدار گشت توانست طرفداران بسیاری را در سراسر دنیا به خود جلب کند. بنیان گذاران این پلتفرم نیز خود فکر نمی کردند روزی قرار است یکی از بزرگ ترین و فراگیر ترین دستاورد های بشر را بسازند.
البته امروزه بسیاری از کاربردان فیسبوک به اینستاگرام کوچ کرده اند. بدین خاطر که شبکه اجتماعی فیسبوک آن طور که باید همانند اینستاگرام برای کاربران خود امکانات موثری را ایجاد نکرده است. در ضمن فیسبوک در ایران از محبوبیتش کاسته شده و دیگر همانند قبل پر طرفدار نیست.
اما این پلتفرم در کشور های غربی هم چنان مورد توجه واقع شده و بسیار پر طرفدار است. در نتیجه اگر کسب و کاری در خارج از ایران دارید احتمالا تبلیغات در این پلتفرم می تواند بسیار پربازده باشد.
طی حواشی های اخیری که درباره فیسبوک پیش آمد بنیان گذاران این پلتفرم تصمیم گرفتند نام آن را به متا تغییر دهند. شاید این تغییر نام بتواند در محبوبیت این پلتفرم نقش موثری ایفا کند.